Davant de la nova proposta urbanística de la Plaça de les Glòries Catalanes,les Associacions de veïns i veïnes del Clot-Camp de l´Arpa, Poblenou, Sagrada Família i Fort Pienc incloses en el procés participatiu de reforma de la plaça de l´any 2007 i signants del Compromís per Glòries.

Expressem:

En primer lloc considerem que la proposta de pla presentada per l’ajuntament és com un paquet amb un bonic embolcall  amb alguns continguts en principi positius i d’altres de negatius però, en conjunt i de moment,  són poc creïbles. És una idea que no va acompanyada dels necessaris estudis ni documents que la concretin i que li donin la categoria de proposta viable.

Per tant, mentre l’equip de govern no disposi d’una proposta viable i en uns terminis ajustats, defensarem el vigent pla de les Glòries, amb els seus pros i contres, i per això reclamem  l’execució de les obres, contemplades al Compromís per les Glòries, posant èmfasi en l’enderroc del tortell ( anella viària elevada ) substituït per una mobilitat realment sostenible, la construcció de l’escola dels Encants, del CAP del carrer Bolívia i de la Biblioteca, equipaments de barri que acumulen un retard més que crític.

En definitiva no veiem creïble la proposta presentada perquè està supeditada a un hipotètic acord amb el Ministeri de Foment en relació a la supressió del ramal ferroviari de l’estació de França, del qual no se’ns ha donat cap element que constati que les converses anunciades fa 3 mesos pel tinent d’alcalde i regidor d’Habitatge Urbà, Antoni Vives, hagin donat algun fruit: com es concreta i quins serien els terminis d’execució. Desconeixem, fins i tot, si s’han iniciat realment les converses. Sense la signatura d’aquest acord, en termes totalment ferms jurídica, tècnica i econòmicament la proposta no es pot considerar viable.

Tampoc no podem valorar bé la seva validesa perquè no se’ns ha facilitat cap plànol, ni esbós, que reculli la proposta del túnel de la Gran Via, i a on es defineixi si passa per sota dels quatre túnels existents ( 3 de ferrocarril i 1 de metro ), rasants del túnel, de la plaça i dels vials que l’han d’envoltar, les distintes fases d’execució, així com l’alternativa que contemplen en el cas que Foment no accepti suprimir el ramal de l’estació de França.

Cal que l’equip municipal aclareixi l’ambigüitat del concepte adequació de planejament que inclou la proposta i defineixi si, tal i com ens temem, contempla una nova modificació del Pla General Metropolità, l’aprovació de plans derivats i una gestió del sòl i negociació amb els titulars privats  que pot ajornar el procés de transformació de la plaça un mínim de 2 anys per aprovar el planejament  i 6 anys més per l’execució dels equipaments.

Perquè la idea presentada adquireixi un mínim de credibilitat, al menys, pel que fa a la reducció de trànsit, requereix de dos elements bàsics: per una banda, un estudi de mobilitat d’abast geogràfic necessari, que concreti els criteris i les actuacions en la xarxa viaria, i, per l’altra, un programa de millores en el transport públic, sense el qual no és possible reduir el trànsit a la ciutat ni a Les Glòries. En tot cas aquests estudis i nous plans haurien de fer-se de forma participada, amb garanties i de forma molt àgil per no allargar més els ja masses anys d’endarreriments que s’arrosseguen.

Caldrà veure els documents ( plànols, taules, etc. ) on es justifica la major superfície de zona verda del parc, diferenciant si és realment un increment o un trasllat d’altres indrets de la ciutat. En el mateix context, també caldrà aportar les dades relatives al sostre total que es preveu edificar, alçades dels edificis, quins usos, si hi ha increment del sostre edificable, així com el sostre previst per habitatge, tant de protecció oficial com de privat i la previsió dels terminis per l’execució de l’habitatge protegit i per les famílies afectades.

També hem de recordar que el pla urbanístic vigent i el Compromís per Glòries van ser aprovats en un escenari d’un ampli consens entre els partits amb representació municipal, un clar consens  amb els veïns i veïnes de les Glòries i la participació de les entitats veïnals en tot el procés. Per tant, entenem que, en el moment que el govern municipal disposi d’una proposta realment viable, caldrà garantir el mateix grau de consens i de participació per la seva tramitació i aprovació. La darreres noticies relatives a la manca de suport del plenari municipal a la proposta, posen en evidència la necessitat d’un treball conjunt i participatiu.

Les   AA.VV .  del Clot-Camp de l’Arpa,   Sagrada Família,   Poble Nou   i   Fort Pienc  mentrestant
s’elaboren els estudis i es dota de contingut la idea presentada pel govern municipal,  insistim en la necessitat d’executar el pla vigent i complir amb els compromisos adquirits amb els veïns, accelerant l’execució de les obres i equipaments previstos ( enderroc de l’anella viària, construcció de l’escola dels Encants, del CAP del carrer Bolívia i de la Biblioteca. Estem oberts a estudiar i debatre millores parcials o generals respecte a
l’aprovat si això no és excusa per frenar la transformació positiva que fa dècades que esperem, per aplicar “retallades” que impliquin empitjorar els ja difícils equilibris acordats en el Compromís del 2007 (amb importants sacrificis per part dels barris de l’entorn) o per allargar encara més i més anys la normalització de la zona. Si us plau: que ningú torni a jugar interessadament amb el futur de les Glòries.

Barcelona,  a 30 de gener de 2012