Des de la FAVB, ens adrecem a l’opinió ciutadana i als poders públics davant la convocatòria d’una nova acampada del moviment del 15-M a la plaça de Catalunya el proper 18 de novembre.

El 20-N estem convocats a eleccions generals. Aquests comicis se celebraran en el context d’una gravíssima crisi, global i multiforme, que afecta també la credibilitat de la representació política i les institucions parlamentàries.

Estem assistint a esdeveniments fins fa ben poc inimaginables. Poderoses corporacions financeres dicten l’agenda dels governs i de la pròpia Unió Europea. Itàlia i Grècia s’han vist imposar, en una mena de cop d’estat dels mercats, primers ministres “tècnics”, encarregats d’aplicar draconians plans d’austeritat. A l’Estat espanyol, s’ha dut a terme una reforma constitucional fulminant, consagrant la prioritat del pagament dels interessos bancaris per damunt de la despesa social. A Catalunya, patim severes retallades en educació, sanitat o serveis… que mai no han estat inscrites en el programa de cap formació política. Ni aquí ni enlloc, la ciutadania és consultada. Els parlaments esdevenen meres cambres d’enregistrament de decisions preses en opaques instàncies, alienes a la sobirania popular.

El moviment veïnal és especialment sensible a les repercussions d’aquesta deriva. Vivim sobre el terreny els efectes assoladors de la crisi i les restriccions pressupostàries, i copsem la nefasta influència que té el descrèdit de la democràcia sobre la cohesió social, afavorint en particular les pulsions xenòfobes. Per això, des del seu sorgiment, hem vist amb simpatia un fenomen com el del 15-M. No només perquè moltes de les seves reivindicacions estan en sintonia amb les demandes del moviment veïnal, sinó també perquè, des de les places, s’ha endegat un saludable i esperançador procés de politització, obrint debats sobre participació ciutadana, llei electoral, formes de democràcia… reservats fins aleshores a un restringit cercle d’experts.

Considerem que la utilització de l’espai públic com a lloc d’expressió de crítica i dissidència i, més encara, com una àgora de discussió política, constitueix un valuós i legítim acte democràtic. I més que mai en el decurs d’una campanya electoral i de la seva “jornada de reflexió”. Davant la deliqüescència de les institucions, la regeneració de la democràcia és impensable sense una nova embranzida de la societat civil i l’empenta del carrer. Demanem als poders públics que respectin les acampades d’aquest cap de setmana, desistint de qualsevol prohibició o intervenció policial. Convidem el conjunt d’entitats socials i democràtiques -així com les mateixes candidatures que concorren als comicis del 20-N- a pronunciar-se en el mateix sentit.

Barcelona, 16 de novembre de 2011